Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine

Ponedjeljak, 17 Decembar 2018 16:36

Održan sastanak predstavnika Sindikata PPDIVUT BiH i povjerenika sindikalne organizacije Mercator BH d.o.o. Sarajevo

ocijeni
(1 glas)

ppdivut mercator decembar2018Danas je u Mercatoru BH d.o.o. Sarajevo vođen razgovor između predstavnika Sindikata PPDIVUT BIH i povjerenika sindikalne organizacije Mercator BH d.o.o. Sarajevo sa predstavnicima uprave ove Kompanije.

Ovaj razgovor ustvari je nastavak ranije započetih aktivnosti, koje su se odnosile na uslove rada radnika i njihov položaj uopšte. Konstatovano je da se dalje traže modusi za što cjelishodnije korištenje slobodnog vremena radnika vikendom i za vrijeme državnih i vjerskih praznika, a da broj radnika ostaje isti, odnosno da se ne smanjuje. Uz ovo je istaknuto da je isto tako značajno da i kupci budu zadovoljni i da svoje potrebe obavljaju u vrijeme koje im odgovara.

Takođe je naglašeno da djelovanje sindikalnih organizacija u Mercatoru BH d.o.o. Sarajevo i Konzumu d.o.o. Sarajevo ima značajan uticaj na artikulisanje i kreiranje konkretnih vrsta i obima prava radnika, a da takav oblik socijalnog dijaloga, nažalost, u drugim trgovačkim centrima ne postoji, a kako i bi ako se radnicima ne dozvoljava organizovati u Sindikat.

Nakon sagledavnja sveukupne situacije, ocijenjeno je da se dosadašnja praksa treba mijenjati i da bi riješenje na zadovoljstvo svih bilo da se nedjeljom najduže radi do 16,00 sati, a da se za sve državne i vjerske praznike ne radi najmanje jedan dan. Ovakva riješenja bi bila privremenog karaktera.

Isto tako, zaključeno je da će organi sindikalnih organizacija Mercator-a i Konzum-a, pod vođstvom organa Samostalnog sindikata PPDIVUT BIH, u 2019. godini biti predlagači ova dva tržna centra za njihovo brendiranje kao kompanija u kojima je najrazvijeniji socijalni dijalog, o ćemu će biti obaviještena i šira javnost.

pogledano 1524 puta