Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine

Četvrtak, 25 Oktobar 2018 14:21

U Mercatoru potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika

ocijeni
(0 glasova)

potpisivanje kolektivnog ugovora mercatorDanas je u Mercatoru BH d.o.o. Sarajevo obavljeno potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika.

Kolektivni ugovor su potpisali Romana Kramar-prokurist, Ahmet Koštreba-direktor sa jedne strane i Borišić Sadina–povjerenik Sindikalne organizacije Mercator BH d.o.o. Sarajevo i Mehmed Avdagić-predsjednik Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH sa druge strane.

Prisutni su konstatovali da su od dolaska Mercatora na prostore BiH u ovoj kompaniji građeni dobri odnosi Sindikata sa svim akterima u njenom dugogodišnjem djelovanju, a takvi odnosi i socijalni dijalog sa poslodavcem za rezultat su imali visoko međusobno uvažavanje, što je u ranijem periodu dovelo do zaključivanja jednog od prvih kolektivnih ugovora za radnike u sektoru trgovine.
Današnje potpisivanje Kolektivnog ugovora u Mercatoru potvrdilo je dostignuti visok nivo partnerstva Sindikata i poslodavca, koje je neophodno i dalje njegovati i razvijati.

Ovim Kolektivnim ugovorom nastavlja se i dalje izgrađivati broj i nivo radničkih prava kroz socijalni dijalog. Takav stav, nažalost nije slučaj u mnogim drugim bosanskohercegovačkim kompanijama, gdje je jednostran pristup ovoj politici i da zabrinjava izgrađena svijest kod nekih domaćih poslodavaca, da se pozitivna poslovna etika i moral mogu i trebaju graditi bez sindikata, što je neprihvatljivo za izgradnju demokratskih društava, istakao je Avdagić.

I na kraju je upučena zajednička čestitka svim članovima i radnicima povodom božićnih i novogodišnjih praznika.

pogledano 516 puta