Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine

Ponedjeljak, 21 Maj 2018 21:18

Mehmed Avdagić: Projekt brandiranja radničkih prava i oznaka "Kupujmo solidarno" imaju regionalni značaj

ocijeni
(2 glasova)

prof dr avdagic gost n1 tvPredsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić u intervju za Radnički media servis za Zapadni Balkan&JIE govori o podršci i značaju projekta brandiranja radničkih prava i oznaci "Kupujmo solidarno" kojom će se favorizirati proizvodi kompanija koje posebno poštuju prava radnika, takodjer, govori o problemima s kojima se suočava PPDIVUT te anarho sindikatima koji će djelovati jednostrano i novim oblicima aktivnosti po modelu na koji to danas čini Vlada FBiH, djelujući van tripartitnog dijaloga i radeći na razbijanju sindikata i njihovom stavljanju pod kontrolu vlasti.

Radnički media servis: Možete li predstaviti trenutno stanje i ključne probleme s kojima se suočava sindikat PPDIVUT?

Mehmed Avdagić: Najveće probleme Sindikat PPDIVUT imao je i ima zbog nepromišljenih poteza Federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, koji je odbio zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti ovog Sindikata u Federaciji BiH. Zbog ovakve vrste politikantstva, protiv Ministarstva je 28.07.2016. godine pokrenut odgovarajući postupak pred kantonalnim sudom u Sarajevu i još uvijek se čeka sudsko rješenje. U sindikatu PPDIVUT smatramo da Ministar, provodeći stranačku politiku, zanemaruje moguće posljedice za radnike i očito je da mu nije stalo do podrške Sindikatu u ostvarivanju socijalno-zaštitnih funkcija prema radnicima. Sve ovo je proizvelo opravdan stav da pomenuti Ministar nije trebao biti biran u resoru sa rad i socijalnu politiku, kao resoru za najosjetljivija pitanja za radnike i građane.

Radnički media servis: Obzirom da je ovo dijelom tematski intervju većinom posvećen Vašoj podršci, na kojoj posebno zahvaljujemo, uspostavljanju oznake i certifikata Kupujmo solidarno koji istovremeno nagradjuje brandove i kompanije koje posebno poštuju prava radnika i kažnjava bojkotom roba i usluga one koji izrabljuju prava radnika, kakvo je Vaše mišljenje koliko će otpora biti ovom projektu brandiranja radničkih prava u BiH i na Zapadnom Balkanu?

Mehmed Avdagić: Cijenimo da akcija u podršci zaštite prava i interesa radnika ima smisla u moralnom i etičkom značenju, posebno imajući u vidu da živimo u vremenu kreiranja „novih vrijednosti“ kakve su vladale u fazi kapitalizma prvobitne akumulacije. U demokratski razvijenim zemljama poznate su određene metode pritisaka na poslodavce, poput bojkota kupovine roba i korištenja usluga tamo gdje poslodavci izrabljuju i beskrupulozno iskorištavaju radnike. Zato ova akcija zavređuje i širu podršku, jer ima regionalni značaj.

Radnički media servis: Kako je projekt dizajniran kao jedinstveni za Zapadni Balkan, kako gledate na moguće prepreke i možete li ih predividiti a tu prije svega mislim na spregu krupnog kapitala, nacionalistčkih politika i proizvedenih kokuz-tajkuna nastalih na političkoj pozadini i privatizacijskoj pljački?

Mehmed Avdagić: Činjenica je da političke partije otuđeno djeluju od sistema vlasti i da su glavni kreatori tranzicije u kojoj su favorizovale svoje tajkune kroz privatizaciju, a oni su zauzvrat podrška stranačko- nacionalističkoj politici. Sve ovo stvorilo je snažnu sistemsku koruptivnu mrežu, gdje građani sve manje imaju šanse da mirnim putem ostvare demokratske procese. Zato će otpori aktivnostima koje pokrećete sa projektom brandiraanja radničkih prava i oznakom „Kupujmo solidarno“ biti veliki, ali ujedno će biti i izazov da se istraje.

Radnički media servis: Posebno je zanimljivo stanje u sektoru ugostiteljskih usluga i hotelijerstva: koliko članova sindikat ima medju njima i zašto je to tako. Je li vrijeme za poziv na veliki bojkot kako bi se uticalo na stanje radničkih prava u tom sektoru?

Mehmed Avdagić: Evidentno je da je kapital kroz tranziciju vlasničke strukture dobio loše upravljače, koji izvršavaju zadatke svojih političkih mentora, a za posljedicu zaposleni radnici kod vlasnika kapitala u sektoru ugostiteljskih usluga i hotelijerstva potiskuju se iz svih oblika participativne demokratije, a posebno im se uskraćuje sindikalno organizovanje, pa čak i u onim kompanijama gdje su do privatizacije i neko vrijeme nakon toga imali snažne sindikalne organizacije i kvalitetne kolektivne ugovore. Danas, nažalost, u Federaciji BiH trenutno niti u jednom pravnom subjektu sektora ugostiteljskih usluga i hotelijerstva nema sindikalnog organizovanja i djelovanja.

Radnički media servis: Lansirali ste tezu o anarho sindikatima. Možete li pojasniti?

Mehmed Avdagić: S obzirom na ukupnu socijalno-ekonomsku situaciju na prostoru BiH, za koju je posebno karakteristično uskraćivanje socijalnog dijaloga i procesa tripartitnog pregovaranja, stvaraju se povoljni uslovi za alternativno djelovanje nekih drugih organizacija koje neće prihvatiti socijalni dijalog, već će jednostrano, kao i politika, nastupati kroz anarho sindikalno organizovanje, za šta već imamo primjere u određenim državama. Zato aktuelne politike moraju prihvatiti punu odgovornost za sve moguće posljedice djelovanja anarho sindikata, koji nastaju kada se guši i prestane socijalni dijalog.

Radnički media servis: Kako vidite trenutne pokušaje razbijanja SSSBiH i otvoreno miješanje vlade u sindikat?

Mehmed Avdagić: Koliko god neki predstavnici aktuelne političke vlasti, pa čak i javno, žele da se ograde od miješanja u život i rad sindikata, to im ne uspijeva, jer je očigledno da im je namjera razbijanje i slabljenje sindikalnog djelovanja, a sve što smo naveli dovoljno govori kakva je uloga aktuelne vlasti u derogoiranju sindikata i slabljenju radničkog pokreta u BiH. O tome i zorno govore nedavno izneseni zvanični stavovi i predstavnika vlasti i poslodavaca da nema više potrebe za Opštim kolektivnim ugovorom, niti za nastavkom mjesecima prekinutog socijalnog dijaloga u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH.

Radnički media servis: Jedna velika opasnost se nadvila nad Zapadnim Balkanom - nestanak radne snage: EU isisava radnu snagu iz BiH zbog dvodecenijeske pogubne politike prema radnicima i sindikatima i kolektivnom i sistematskom osiromašavanju radnika lošim plaćama i neuredjenim zakonodavstvom. Kako vidite scenarij koji slijedi zbog ovoga?

Mehmed Avdagić: Posmatrajući život građana i radnika kroz sigurnosnu i bezbjedonosnu situaciju, koja je proizvedena velikom nezaposlenošću i siromaštvom, kao izlaz iz takve situacije i mogućnost za opstanak i bolji život, i radnici i građani vide u odlasku u neke razvijenije zemlje Zapada, gdje se uvažavaju. Ono što slijedi zbog ovoga jeste da ćemo veoma brzo biti država sa teritorijom bez građana.

Radnički media servis za Zapadni Balkan&JIE
Novinska agencija Atrakcija

pogledano 3319 puta